Jobbtur til Würzburg

/reise - Offentliggjort:

Dette ble en høst med mye reising på jobb. Den 11. september kjørte famliien meg til Værnes, og jeg hoppet på flyet til Frankfurt. Derfra gikk ferden med tog til Würzburg, en by i Tyskland som er litt mindre enn Trondheim.

Hensikten med turen var jobb - å hjelpe en industrikunde med diverse relatert til cybersikkerhet. De første ukedagene ble (som vanlig på jobbturer) dermed brukt til å jobbe, og jeg befant meg da enten på dette industristedet, på hotellet, eller på vei imellom disse i en taxi. Riktignok var det ganske mange kolleger her første dag, og vi fikk en fin sosial tur ut med meksikansk mat og cocktails. Jeg har også hatt gleden av å bli kjent med en kollega fra England, som er på samme jobb her. Vi har dermed hatt god tid til å spise på diverse etablissementer rundt her og innta litt tysk øl.

øletikett

"Prost!", sa villsvinet og løftet glasset til en skummende skål!

Würzburg har denne helga en byfest - for å feire at byen er åpen igjen etter COVID. Dette innebærer konserter og mye folk i byen. Jeg fikk med meg min britiske kollega her til å drikke litt villsvinøl (vanlig pils med fin flaske), og smake på delikatessen "Weisswurst" - som han betegnet som "questionable". Litt usikker på om briter har noen rett til å være skeptisk til utenlandsk mat, det britiske kjøkkens ikke fullt så eminente rykte tatt i betraktning?

Helg!

Siden oppdraget tar litt tid å løse er jeg fortsatt i Würzburg i helga, og har hatt tid til å se meg litt om. Dette er en by med mye fint å se - og mye gammelt. Det er ganske uvanlig i Tyskland, siden det meste ble bombet på slutten av andre verdenskrig.

Jeg startet lørdagen med å rusle gjennom byens Ringpark. Dette er en park rundt utkanten av bykjernen som strekker seg i en lengde av ca 3,5 km. Det er en flott park som ble utformet og laget på slutten av 1800-tallet. Den inneholder mange forskjellige typer planter og trær, mange av disse er hentet fra Asia og Nord-Amerika da parken ble anlagt. Disse står fortsatt og er dermed ganske gamle!

idyll i parken

Midt i parken er det støpt ned en fiskedam hvor det svømmer røde koier.

Etter å ha gått gjennom parken, spiste jeg en god lunsj på Uni Café. Utmerket kaffe og god bagel - en fin avveksling fra sandwich-pakker og lunken pizza på jobb denne uka!

I byen er det som nevnt byfest denne helga - med konserter både på dagtid og utover kvelden. Mye folk i byen på dagen også!

Byfest

Mye folk i byen denne helga - konserter og lokal vin på programmet!

Slottsbesøk

Midt i Würzburg ligger "Die Residenz" - et barokkslott som ble bygd som residens for "fyrste-biskopene" i Würzburg. Byggeperioden varte bare fra 1720-1744 og slottet har dermed en arkitektonisk relativt enhentlig stil.

Det var her biskoper som også regjerte over landområdene frem til sekulariseringen i 1814. Slottet ble ødelagt under et bombeangrepi 1945, men ble etterpå gjenoppbygd.

Et slott.

Die Residenz og deler av slottshagen. Vel verdt en spasertur!

Det er i dag museum, og brukes også av universitetet i Würzburg. Bygningen har stått på UNESCOs verdensarvliste siden 1981, og har også en stor slottshage. Slottshagen er fortsatt utformet som en barokkhage, og har mange fine utsmykninger og statuer.

Statue av gutt med hund

Koselig med hund i parken - også som statue.

Figurklipt tre

Ingen barokkhage uten figurklipte trær og busker!

I det hele er Würzburg en flott by med mye fint å se. Det eneste som trekker litt ned på turistopplevelsen er biltrafikken. I praksis er det ikke en el-bil å se, og det tillates biltrafikk stort sett overalt. Det er dermed en del eksos og støy her - noe vi faktisk er blitt ganske skjermet mot i norske byer! De har til og med gjort gårdsplassen foran det store barokkslottet til en stor parkeringsplass, noe som virker ganske absurd.